VITABERNA

 

 


Pastoraal atelier

Levoland 

Relimarkt

Bronnenmagazijn

 

Licht – ruimte – rust

icht – ruimte – rust": deze drie woorden staan in verlichte letters naast de ingang van de kapel van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. De voormalige kapel is in de afgelopen maanden grondig verbouwd en vernieuwd tot stilte- en gebedsruimte. Geworteld in de katholieke traditie, biedt het nieuwe stiltecentrum gastvrijheid aan een veelkleurig palet van mensen en levensbeschouwingen. Met een feestelijke bijeenkomst werd de kapel op 29 januari jl. heropend.

De nieuwe ruimte is cirkelvormig opgezet met nieuw meubilair, verlichting en meer ramen. Ze straalt vooral licht, ruimte en rust uit. Nieuwe en oude elementen zijn er met elkaar verenigd. Zo branden bij binnenkomst voor de aloude Maria-icoon uit de kapel van het voormalige St. Elisabethziekenhuis tientallen lichtjes (jaarlijks worden er meer dan 13.000 aangestoken!), terwijl even verderop een rond kleed met gebedsmatje richting oosten ligt met de koran op een standaard. Ook twee ‘oude’ glas-in-lood ramen met Jozef en Maria brengen licht en kleur in de nieuwe gebedsruimte. Het pastorale team hoopt met de nieuwe ruimte een plaats te kunnen bieden aan alle mensen met verschillende levensbeschouwingen en achtergronden, die – in tijden van ziekte, slecht nieuws en crisis – zoeken naar licht, ruimte, rust, bezinning, gebed, kracht of troost.

Een bijzonder element in de vernieuwde ruimte is de Vlinderboom: een monumentje dat een herinnering wil zijn aan kinderen die in het ziekenhuis zijn overleden, o.a. tijdens de zwangerschap, maar ook in de eerste weken daarna. Het is een plaats waar ouders en anderen deze kinderen kunnen gedenken. Het monument is gemaakt door Jeanne van Midde en vervaardigd uit brons, steen en ijzer. Het bestaat uit enkele kale takken met daarop fladderende vlinders in allerlei soorten en maten. Vlinders die niet alleen het symbool zijn van de onsterfelijke ziel en de kortstondigheid van het leven, maar ook staan voor tederheid, vluchtigheid en speelsheid. De initiatiefneemster voor dit monument was Marjon van Dooren, verpleegkundige op de verloskamers. Zij hoopt dat veel mensen bij het monumentje even kunnen nadenken over de verdrietige gebeurtenis die hen is overkomen, waar ze troost kunnen vinden, een kaarsje kunnen opsteken en misschien een beetje steun vinden.

Als u eens een keer in het St. Elisabeth Ziekenhuis komt, loop dan gerust even binnen in de nieuwe stilteruimte: het is een plek waar je een moment tot rust kunt komen en je gedachten de vrije loop kunt laten. Sinds jaar en dag ligt in de kapel een boek waarin mensen hun lief en leed, verlangen en gebed kunnen neerschrijven. Ook uw zorg of dank kunt u daar neerleggen. Het zal u ongetwijfeld goed doen.

Jan Simons

Terug naar overzicht